EM24
Herrelandsholdet er til EM i Tyskland, hvor der i første omgang venter tre gruppekampe. Vores første modstander er Slovenien. Men hvad er det egentlig for en størrelse?
Foto: fodboldbilleder.dk

Så mødes vi igen. EM-gruppespillets første kamp den 16. juni er det tredje indbyrdes møde mellem Danmark og Slovenien på under et år.

Men hvilken størrelse er Slovenien - rent fodboldmæssigt? Hvordan er de kommet til EM-slutrunden? Og hvordan ser vores indbyrdes historie ud?

VEJEN TIL EM


Det er nok næppe gået nogens næse forbi, at vi også stod overfor Slovenien i EM-kvalifikationens gruppe H.

Her blev det til en slovensk andenplads, og kvalifikation, efter blot to nederlag – blandt andet til Danmark i Parken i næstsidste spillerunde.

Slovenerne sluttede dermed á point med Danmark (22 point), men med en dårligere indbyrdes statistik.

LAND
K
V
U
T
+
-
P
FORM
1
Danmark
10
7
1
2
19
10
22
V
V
T
2
Slovenien
10
7
1
2
20
9
22
V
T
V
3
Finland
10
6
0
4
18
10
18
T
V
V
4
Kasakhstan
10
6
0
4
16
12
18
V
V
T
5
Nordirland
10
3
0
7
9
13
9
T
T
V
6
San Marino
10
0
0
10
3
31
0
T
T
T

EM-HISTORIEN

Slovenien og EM-slutrunder er en relativt kort fortælling. Siden man spillede sin første officielle landskamp som selvstændig nation i 1992, er sommerens slutrunde den blot anden EM-slutrundedeltagelse nogensinde. Og den seneste ligger hele 24 år tilbage.

Her lykkedes det Slovenien at kvalificere sig til EM-slutrunden i Holland og Belgien i 2000 – der samtidig var nationens første deltagelse ved en slutrunde i det hele taget. Her blev de udtrukket i gruppe med Spanien, Norge og Jugoslavien.

Det blev det til to uafgjorte kampe mod Jugoslavien og Norge og et nederlag til Spanien, hvilket betød, at slovenerne måtte forlade turneringen allerede efter gruppespillet.

SPILLERNE

DE NUVÆRENDE STJERNER

Selvom det nok er de færreste danskere, der til daglig følger med i slovensk fodbold, er der alligevel en række profiler i den slovenske trup, der kvalificerede nationen til EM-slutrunden, der bør ringe en klokke eller to.

Som fast sidste skanse hos Slovenien står Atlético Madrid-keeperen Jan Oblak, som siden 2012 har spillet 65 landskampe. Og så er han blevet kåret som årets spiller i Slovenien hele syv gange.

Benjamin Verbic i aktion for FC København. Foto: fodboldbilleder.dk

På den ene kant finder vi et velkendt navn af dansk fodbold. Benjamin Verbic spillede 2,5 sæson i FC København mellem 2015 og 2018 og har været en del af det slovenske landshold siden 2015 med 58 kampe og 6 mål til følge.

På toppen huserer et af europæisk fodbolds helt store angrebstalenter. Benjamin Sesko blev et velkendt navn i 2023 efter sit skifte til RB Leipzig i den tyske Bundesliga, ligesom han endte som slovensk kvalifikationstopscorer med fem mål i ni kampe.

LANDSHOLDSLEGENDERNE

Selvom Slovenien er en ung fodboldnation (man spillede sin første officielle kamp i 1992) har de, som alle andre nationer, deres helt store legender.

Zlatko Zahovic. Foto: FIFA

Zlatko Zahovic bliver af mange betragtet som den største slovenske fodboldspiller gennem historien. Han optrådte 80 gange for landsholdet i perioden 1992-2004 og er med 35 scoringer fortsat den mest scorende for det slovenske landshold.

Bostjan Cesar er en anden af de helt store i slovensk landsholdsfodbold. Med 101 landskampe er den tidligere midterforsvarer manden med flest kampe for Slovenien i en landsholdskarriere, der strakte sig over 15 år.

DE INDBYRDES OPGØR

Danmark og Slovenien har krydset klinger seks gange gennem historien. Det har resulteret i fem danske sejre og en enkelt uafgjort med en samlet målscorer på 14-3 i dansk favør.

Allan Nielsen er dansk topscorer i de indbyrdes kampe med tre scoringer – alle sat ind over to kampe i kvalifikationen til VM 1998.

Thomas Delaney scorede det seneste danske mål mod Slovenien, da han med en 2-1-scoring sikrede en dansk sejr i den afgørende EM-kvalifikationskamp i Parken i november.

Peter Schmeichel spillede sin afskedskamp for det danske landshold mod netop Slovenien i april 2001, hvor Jesper Grønkjær tilmed scorede sit første landskampsmål.

Du kan se highlights fra Schmeichels afskedskamp i 2001 og vores seneste møde med Slovenien herunder.

Foto: fodboldbilleder.dk

highlights

seneste indbyrdes møde