Herrelandsholdet
Til efteråret tager Herrelandsholdet endnu en gang hul på UEFA Nations League, hvor der venter seks ekstremt spændende kampe - tre af dem på hjemmebane i Parken. Men hvordan er Nations League skruet sammen i år? Og hvordan er det nu lige, vi tidligere har klaret os?
Jubel efter Jonas Winds scoring mod Østrig i 2022. Foto: fodboldbilleder.dk

Til efteråret tager vi hul på den fjerde udgave af UEFA Nations League med kampe i september, oktober og november.

Nations League-formatet er efterhånden nogenlunde velkendt for de fleste fodboldfans, men UEFA har til denne udgave foretaget en række ændringer i turneringens struktur, som bl.a. betyder flere kampe med afgørende betydning.

Danmark er i 2024/25-udgaven igen placeret i Liga A, hvor vi er udtrukket i gruppe med Spanien, Schweiz og Serbien.

NATIONS LEAGUE-FORMATET

Den største enkeltstående ændring i Nations League-formatet er tilføjelsen af en ekstra knockout-runde for Liga A-nationerne - hvilket betyder flere afgørende kampe i turneringen.

Gruppevindere og andenpladser fra Liga A-grupperne kvalificerer sig nu til et kvartfinale-dobbeltopgør (hjemme og ude), der spilles i marts 2025. Vinderen af hver kvartfinale kvalificerer sig til Final Four-stævnet i juni 2025.

Herudover ser strukturen overordnet således ud:

 • Fjerdepladserne i Liga A og Liga B-grupperne rykker automatisk ned i henholdsvis Liga B og Liga C, men de to lavest-rangerede fjerdepladser i Liga C rykker ned i Liga D.

 • De fire gruppevindere i Liga B og Liga C, samt de to to gruppevindere i Liga D, rykker automatisk op i henholdsvis Liga A, Liga B og Liga C.

 • Tredjepladserne i Liga A, anden- og tredjepladserne i Liga B, samt andenpladserne i Liga C skal spille opryknings-/nedrykningsplayoff-kampe - hjemme og ude.

 • Der er også playoff-kampe mellem de to bedst-rangerede fjerdepladser fra Liga C og de to andenpladser fra Liga D.
VIGTIGE DATOER I NATIONS LEAGUE 2024/25
 • Lodtrækning til playoff-kampe: november 2024
 • Playoff-kampe: 20. - 25. marts 2025
 • Liga A kvartfinaler: 20. - 25. marts 2025
 • Final Four: 4. - 8. juni 2025

VORES NATIONS LEAGUE-HISTORIK

Vi har i de foregående tre udgaver af UEFA Nations League spillet 16 kampe, hvilket har resulteret i 9 sejre, 3 uafgjorte og 4 nederlag.

2018/19:

I den første udgave af Nations League var Danmark placeret i Liga B, hvor vi mødte Wales og Irland i en tre-nationers-pulje.

Det blev til to sejre mod Wales og to uafgjorte 0-0-kampe mod Irland, hvilket gav en dansk førsteplads i gruppen og en oprykning til Liga A.

Begge danske hjemmekampe blev i øvrigt spillet på Ceres Park i Aarhus.

2020/21:

2020/21-udgaven af Nations League var desværre kraftigt præget af COVID 19-pandemien, hvilket betød, at alle danske kampe blev spillet mere eller mindre uden tilskuere på tribunerne.

Danmark var nu rykket op i Liga A, hvor vi blev trukket ind i en gruppe med Belgien, England og Island som modstandere.

Det resulterede i 3 sejre, 1 uafgjort og 2 nederlag - heriblandt en flot dansk 1-0-sejr på Wembley mod England. Vi sluttede på andenpladsen i gruppen og sikrede os endnu en sæson i Liga A.

2022/23:

Kroatien, Frankrig og Østrig var modstanderne i Liga A's gruppe 1.

Vi åbnede turneringen med manér ved at slå Frankrigs forsvarende verdensmestre med 2-1 på Stade de France - på to scoringer af Andreas Cornelius.

Det blev til i alt 4 danske sejre og 2 nederlag i gruppen. Begge nederlag var mod Kroatien, som tog gruppens førsteplads for næsen af Danmark på andenpladsen.

Dermed gik vi for anden gang i træk glip af kvalifikation til Final Four men sikrede os dog igen endnu en sæson i Liga A.

Du kan finde overblik over den danske 2022/23-turnering og highlights fra flere af kampene LIGE HER.

TIDLIGERE VINDERE AF NATIONS LEAGUE
 • 2018/19: Portugal (1-0 over Holland i finalen)
 • 2020/21: Frankrig (2-1 over Spanien i finalen)
 • 2022/23: Spanien (0-0 (5-4 str.) over Kroatien i finalen)