Herrelandsholdet
Herrelandsholdet åbner Nations League i Parken med et opgør mod EM-kvartfinalisterne fra Schweiz. Bliv lidt klogere på det schweiziske landshold her.
Morten Hjulmand i diskussion under seneste møde med Schweiz i marts 2024. Foto: fodboldbilleder.dk

Herrelandsholdet åbner en ny udgave af Nations League på hjemmebane i Parken med en kamp mod Schweiz.

Hvordan har Schweiz tidligere klaret sig i Nations League? Og hvordan ser vores indbyrdes historie ud?

NATIONS LEAGUE-HISTORIEN

Schweiz har helt siden den første udgave af Nations League været placeret i det øverste lag - Liga A.

Schweizernes bedste placering i Nations League kom også netop i den første udgave i 2018-19. Efter at have vundet sin indledende gruppe foran Belgien og Island kvalificerede man sig til Nations League Finals, der i 2019 blev afholdt i Portugal. Her blev det til en samlet 4. plads efter nederlag til henholdsvis Portugal og England i semifinale og bronzekamp.

I den efterfølgende udgave, 2020-21, var schweizerne snublende tæt på at måtte tage turen ned i Liga B. Kun med en sejr i sidste spillerunde mod Ukraine lykkedes det at forvise ukrainerne til gruppens sidsteplads - på en bedre målscore.

I den seneste udgave, 2022-23, endte man på en tredjeplads foran Tjekkiet i en gruppe der derudover talte Portugal og Spanien.

Bonusinfo: Schweiz og Spanien er i den aktuelle udgave udtrukket i samme Nations League-gruppe for tredje gang i træk - ud af fire mulige. 

SPILLERNE

DE NUVÆRENDE STJERNER


Mange af de største stjerner på det schweiziske har spillet rigtig mange kampe sammen. Spillere som Granit Xhaka (130 kampe) og Ricardo Rodriguez (120 kampe) har været bærende i mange år, men det er også svært at komme udenom Manuel Akanji (65 kampe), Fabian Schär (86 kampe) og Breel Embolo (68 kampe), der har spillet store roller på det schweisiske landshold i en årrække.

Granit Xhaka er med sine 130 landskampe også indehaver af landskampsrekorden for Schweiz.

Granit Xhaka i aktion mod Danmark i 2019. Foto: fodboldbilleder.dk

LANDSHOLDSLEGENDERNE


Kaptajn Granit Xhaka må med sine 130 landskampe betegnes som en levende schweizisk landsholdslegende, ligesom venstreback Ricardo Rodriguez også bevæger sig godt deropad.

To andre landsholdslegender har til gengæld netop stillet landsholdskarrieren på hylden efter sommerens EM-slutrunde.

Xherdan Shaqiri nåede at spille hele 125 kampe og score 32 mål i perioden 2010-2024, inden han i juli annoncerede sit stop på landsholdet. 

Samme beslutning tog den mangeårige førstekeeper Yann Sommer i august. Efter 94 kampe på landsholdet valgte han også at sige stop.

Rekorden som den mest scorende schweiziske landsholdsspiller indehaves af en legende af lidt ældre dato. Alexander Frei scorede nemlig 42 mål i perioden 2001-2011.

DE INDBYRDES OPGØR

Et dansk og schweizisk herrelandshold har mødt hinanden 15 gange i historien. Det har resulteret i 5 danske sejre, 7 uafgjorte og 3 schweiziske sejre.

Det seneste indbyrdes opgør stod tilbage i marts, hvor det blev til en 0-0-deler i en testkamp i Parken. 

Herunder kan du se højdepunkter fra en højdramatisk EM-kvalifikationskamp i Parken i 2019 med en storspillende Kasper Schmeichel og et forløsende sejrsmål af Yussuf Poulsen.

highlights